duminică, februarie 07, 2010

Îi mănâncă amintirea cu iaurt, închizând ochii ca în reclame.

Se îndrăgosteşte în fiecare duminică dimineaţă, pe stomacul gol, de aceeaşi femeie.

Iubeşte repede tot ce a mai rămas din ea, bucurându-se de fiecare firimitură căzută lângă pat. Aseară a devorat-o, s-a ospătat din ea, ca întotdeauna. Astăzi, ca în fiecare duminică dimineaţă, adună cu o linguriţă ce mai găseşte pe sub cearceaf - cam o jumătate de linguriţă - şi o amestecă prin iaurtul cu fructe.

Ea doarme râzând, iar el îi dă voie să facă asta.

E multă tăcere în demnitatea lui. E mult abur în ceaiul perfect. E multă dimineaţă în ora 5. Ea se va trezi, ca de obicei, la ora 10.00. El va avea, ca întotdeauna, cinci ore doar pentru el.

Cum e oraşul la ora cinci dimineaţa? Nimeni nu poate şti. Dar ne putem imagina, îşi spune el, privind celelalte ferestre de la fereastră. Şi îşi imaginează.

Se mişcă între baie şi bucătărie cu 100 de metri pe oră şi cu viteza luminii stinsă, ca să n-o deranjeze. Dimineaţa e mai întâi întunecată.

În cele cinci ore pline îşi odihneşte foarte atent aşteptarea. Cu timpul, a devenit foarte politicos.

E 9.59, uite-l cum dă năvală în camera ei, în stilul pe care i-l cunoaştem deja, fără să mişte din loc nici măcar un corpuscul de aer. Îi strecoară pe pernă două croissante cu unt şi o cafea. În 60 de secunde, duminica absolută îşi recâştigă aroma de duminica trecută.

Nu, după cum v-aţi imaginat deja, el nu e un psihopat care umblă aiurea vreo cinci ore prin casă, umplând un text cu o aşteptare aparent studiată. E doar un amărât de criminal în serie (inventatorul crimei perfecte) care îşi omoară somnul în fiecare duminică.





şi cele mai minunate versuri.

8 comentarii:

Zvârluga. Zvârluga Bond spunea...

Ce croissante! Ce cafea! Postarea asta şi piesa celor de la dEUS, mi-au lăsat dimineaţa apă, de poftă. Şi în ritmul muzicii de mai sus, cred că abia spre seară o să reuşesc să mă trezesc, să mănânc naiba măcar nişte iaurt. :)))))

PS:
Te rog când ai timp, fă-mi şi mie un best of cu piese dEUS. Mulţumesc mult.

innuenda spunea...

Frumos, Verbi. Dar nu-nțeleg, de ce are nevoie un domn care iubește cu atâta uitare de sine, de 5 ore întregi numai pentru el. Sau poate...tocmai de aia?:)

helios spunea...

intr-o "ulita" bucuresteana "centrala" de secol XXI unii oameni "misca" zapada dis de dimineata. altii doar vin si parcheaza masinile atit de aproape de scara blocului incit te gindesti daca nu vor sa-si ia masina cu ei in pat. Aici pierrehale.com/kiu/i/1/medieval_winter.jpg
gasesti o imagine frumoasa de iarna medievala. Se asorteaza oarecum cu tableta ta de duminica.Uita-te cu atentie la detalii. Cu drag

helios spunea...

Am decis: orice individ care vrea sa devina decident trebuie sa-si faca un masterat sau un doctorat in filozofie. Orice avansare reclama un alt masterat sau doctorat in filozofie.

helios spunea...

Am decis: orice individ care vrea sa devina decident trebuie sa-si faca un masterat sau un doctorat in filozofie. Orice avansare reclama un alt masterat sau doctorat in filozofie.

helios spunea...

zicere implantata de 2 ori de helios tocmai pentru a se intipari mai tare in mintea decidentilor

helios spunea...

tot nu-mi este clar ce inseamna tool shell. de ce nu ma ajuta nimeni? zilele trecute am reusit sa citesc pe un blog ciudat. azi nu mai reusesc. oare de ce?

helios spunea...

oh, foarte foarte trist. reprezentarea corpului in creier (adica homunculus) dateaza din sec XIX si ste ...contrazisa de damasio in sec XX. asta asa pentru unii care fac experiente vizuale cu interpretari stiintifice.