luni, ianuarie 11, 2010

Începeţi ziua de astăzi ca şi cum aţi avea timp, ca să nu ajungeţi ca alţii.

Vonnegut s-a întors cu mine în metrou, intrăm amândoi cu aceeaşi cartelă şi paznicii nu se prind niciodată. Kurt, îi zic, treci în faţa mea şi împinge bara cu şliţul, şi el se conformează.

Coborâm la 1 Decembrie, ne sprijinim amândoi de un stâlp şi ne hlizim la o carte, Kurt, îi zic, eşti bolnav, poate că ai şi murit între timp, dar sigur nu eşti sănătos. Altfel cum ai fi putut citi, după ce ai scris, povestea asta?

„Dar, zice el, pe Vicuna li s-a terminat timpul. Tragedia planetei consta în faptul că oamenii ei de ştiinţă au descoperit modalităţi de extracţie a timpului din stratul superior al solului, din oceane şi din atmosferă - să-şi încălzească locuinţele şi să-şi alimenteze bărcile cu motor, să-şi fertilizeze recoltele cu el; să-l mănânce; să-şi facă haine din el; şi aşa mai departe.

Mâncau timp la fiecare masă, îşi hrăneau cu el animăluţele de casă, doar ca să demonstreze ce bogaţi şi deştepţi sunt. Lăsau o mulţime de fărâme să putrezească uitate în pubelele care dădeau pe-afară.

«Pe Vicuna», spune judecătorul, «trăiam de parcă ziua de mâine n-ar mai fi existat».

Focurile patriotice aprinse cu timp erau cele mai nefaste, zice el. În copilărie, părinţii îl ridicau în braţe, să uguie şi să gângurească de încântare când milioane de ani din viitor erau aprinşi cu torţa în cinstea zilei de naştere a reginei. Până să împlinească vârsta de cincizeci de ani, rămăseseră doar câteva săptămâni din viitor“.

Închei aici ceva ce s-ar putea transforma în transcrierea unui roman întreg, şi revin la o piesă care mi-a fost amantă la sfârşitul anului trecut şi pe care am uitat s-o strecor în playlist.



Fanfarlo - Finish Line


Ştiu că pe Luiza nu prea a dat-o pe spate „Reservoir“-ul tipilor de la Fanfarlo, dar pe mine nu m-a lăsat deloc rece, sunt nişte piese foarte tari acolo. Mi-ar plăcea să mai scoată şi anul ăsta ceva, la întrecere cu Beirut şi Arcade Fire.

9 comentarii:

luiza spunea...

nu mă dăduse pe spate la începutul anului, când aveam mari mari aşteptări. la final de 2009, cred că intră lejer într-un top 10.
iar kurt să ştii că face tozimpu aşa, şi cu mine s-a purtat la fel când îî citeam proza scurtă..

verbiaj. spunea...

da, luiza, si eu il vad pe un lejer loc 10 :).

pantacruel spunea...

verbiaj vreau imediat (nu acum) albumul. iti dau la schimb un adjectiv: 'superb' :)

pantacruel spunea...

multumesc.
acum chiar pot sa mor linisit (fericit) :)

pantacruel spunea...

si tot eu,
imi place vonnegut, dar si mai mult imi place ca a revenit boierul la conac ;)

anadana spunea...

sunt multumita. o farama de timp risipita de vonnegut a fost prinsa-n metrou de poetul risipitor de cuvinte...la multi ani! ce muzica!

innuenda spunea...

Muzica mi-a placut și mie. Verbi le are, domle, cu muzica și cu poezia! Ce-i a lui este a lui...

helios spunea...

Salut. Bine ai revenit. Vicuna este o "girl-planet" ca rhea sau a boy-one?

verbiaj. spunea...

anadana, ma bucur ca ti-am bifat una dintre primele multumiri pe anul asta.

innu, astept sa mai pui si tu muzica la tine, eu ascult, sa stii.

helios, vicuna e o planeta asexuata.