miercuri, septembrie 30, 2009

Pagini bune de literatură.

Sunt cărţi care te cuceresc greu. Mi s-a întâmplat, recent, cu „Maestrul din Petersburg“ al lui Coetzee şi acum cu „Fugi, Rabbit“, al lui John Updike. M-am opintit amiabil vreo 90 de pagini, găsind doar câteva pasaje satisfăcătoare. Dar următoarele 60 de chestii albe pe care le pui una peste alta când le citeşti au fost o desfătare.

„Aşezată pe pat, cu dexteritatea unei pisici cu labe moi, cu pernuţe, se extrage dintr-un păienjeniş de elastic, mătase şi pânză. (...) Vârându-şi mâna sub ceafa ei fierbinte, adăpostită, o ridică şi-i trage furoul peste cap; alunecă uşor, cu uşurinţa unui lichid. (...) Îi sărută umerii. În locurile unde pielea e mai albă, e şi mai răcoroasă“.

* * *

„Cineva moare. În această vastă întindere de cărămidă, cineva moare. Gândul îi vine de niciunde: o simplă chestiune de procentaj: un oarecare, dintr-o casă oarecare de pe una dintre străzile astea, dacă nu în minutul ăsta, atunci în minutul următor, moare; şi inima unui trandafir ofilit, moleşit, se găseşte aici, în acest uriaş piept de piatră.

Îşi plimbă privirile, căutând să descopere locul; poate o să izbutească să vadă sufletul mâncat de cancer al unui bătrân înălţându-se prin aerul albastru, ca o maimuţă pe o coardă“.

Şi o descoperire recentă, o trupă americană, formată în 2009, care are un album de debut admirabil.



Ramona Falls - Melectric

9 comentarii:

Unknown spunea...

rabdarea este una din calitatile cititorului profesionist.

verbiaj. spunea...

dede, nu s-a intamplat pana acum sa nu duc o carte pana la capat, chiar daca nu a fost tocmai pe gustul meu. mi le aleg cu grija, pe baza unor recomandari din partea oamenilor in care am incredere. si updike e o investitie buna, recunosc.

Liviu Drugă spunea...

10x pentru recomandarea trupei. Excelenta!

Iar cu rabdarea din lectura, asa e. Cine are rabdare, are parte. Partea lui, a leului cititor... :)

Anonim spunea...

eu nu găsesc să downloadez ramona falls ăştia :(

Anonim spunea...

rrimuna, ce-ar fi sa mergi la magazin si sa cumperi albumul - legal - fara sa-l furi?

Rareș spunea...

Merg pe mâna ta, să ştii! Iar trupa sună admirabil.

verbiaj. spunea...

rares, am simtit eu o piscatura pe mana mea dreapta. deci tu mergeai atat de discret si gâdilicios printre tatuajele mele cu sirene atipite pe ancore.

Indelible Bonobo spunea...

citesti, deci. se simte. :)

Indelible Bonobo spunea...

si prinde-o pe ramona, n-o mai lasa sa cada. nu se face!