miercuri, septembrie 24, 2008

Coşmarul, acest tigru al visului.

strălucitor mărturiseşte Borges: "am simţit şi frică în faţa frumuseţii, citind".

şi din nou, suav şi fundamental:
"eu nu scriu opere de ficţiune, eu inventez fapte".

însăşi văduva maria kodama îşi vorbeşte soţul de bine, îl bârfeşte onorabil: "în fiecare gest exista un echilibru de autoritate şi discreţie, de eficacitate şi bun-simţ".

borges. condamnat la literatură de o vorbă a lui Alfonso Reyes: "publicăm ca să nu corectăm la nesfârşit aceleaşi ciorne".

dacă aş fi fost mircea cărtărescu m-aş fi lăsat de scris după ce l-aş fi citit pe borges.
dar, nu! talentul l-a obligat pe băiatul de cartier din ştefan cel mare să nu se lase mai prejos.
(v)orbitorul s-a încăpăţânat să rostească pe hârtie una dintre cele mai frumoase banalităţi ale limbii române: "ah, mamă, am şoptit în nebunia acelei tăceri".

şi un milion de gloanţe pentru două vorbe.



Kazi Ploae - Freestyle Laser Theme

6 comentarii:

Anonim spunea...

Mă risc rău spunând asta, dar mie mi se pare că Micea Cărtărescu este rezultatul marketingului. Nu neg talentul său, dar dacă vorbim de pictură (să zicem) talent au şi pictorii de bâlci. Picasso avea geniu.

pantacruel spunea...

motanes,
cred ca 'te risti rau', cum bine spui :)
ca tot (v)orbeste verbiaj aici de vise... uite doar prima fraza din 'visul' lui cartarescu:
"visez enorm, colorat in dementa, am in vis senzatii pe care nu le incerc niciodata in realitate."
unde este marketingul aici? probabil la coada la usa, asteptand acceptul scriitorului spre a-i publica gandurile :)

verbiaj,
mie imi place enorm cand borges isi 'barfeste' prietenii...
"nu puteai vorbi cu macedonio fernandez fara a fi inteligent. imi amintesc de un var de al meu care acum e mort. macedonio l-a intrebat odata daca a fost multa lume la un concert, iar el i-a raspuns ca a fost atat de putina incat o multime de lume a ramas pe afara. macedonio ne obliga pe toti, chiar si pe mine, sa fim inteligenti si asta prin tacerile lui. vorbea foarte incet, insa gandea tot timpul"

Anonim spunea...

Pantacruel, ai perfectă dreptate. M-am exprimat superficial.
Mă gândeam, mai mult, că sunt mulţi tineri la fel de talentaţi sau poate chiar şi mai... Dar care nu au avut şansa unui marketing care să le aducă creaţia în spaţiul public.

Desigur, asta nu-l face, totuşi, pe Mircea Cărtărescu un scriitor slab.

Sper că mi-am nuanţat un pic, acum, superficialitatea :)

verbiaj. spunea...

motanes, chiar ma bucur ca ai deschis subiectul asta. cartarescu este clar un rezultat al marketingului si nu e nimic rau in asta. dar el poate sa sustina politicile de marketing cu un produs cu adevarat de calitate. trebuie sa citesti doar 20 de pagini din Orbitor, nuvela Ruletistul si Levantul si nu mai poti sa-l contesti ca scriitor. Si m-as bucura ca promovarea lui Cartarescu sa intre in manuale, la capitolul marketing cultural.

panta, peste 50 de ani cand o sa fii trecut in Abecedar la litera P (la propozitii simple - panta are pere) o sa-si aminteasca si invataceii cum ii spuneai tu lui dede sa-ti mai toarne un pahar de must ca nu mai ai inspiratie. si apoi o sa-ti faca mustati in manual. deci pregateste-te pentru istorie, prietene.

pantacruel spunea...

ca bine zici tu, dio cassius!
te astept, de ziua mea, la o cupa de 'amarone' (un vin vechi din struguri uscaţi cu boabe zvantate cam 4 luni, 3 saptamani si doua zile in cap) ca intre cesari :)

Anonim spunea...

daca eram cartarescu, m-as fi lasat de scris inainte de a ma fi apucat.