Învăţăturile brandului Vanghelie către popor.


Ipostază de gânditor.

Brandul Marean a expectorat umor scris de alţii,
la o lansare fericită de almanah. Academia
Caţavencu a ieşit cu recolta pe 2007, "Flori, fete
sau băieţi". Chemat de "academicieni" să zică
două vorbe, bruneţelul s-a împleticit şi era
aproape de a-şi înghiţi limba. De ce?

Pentru că discursul era prea bine articulat, inteligent şi plin
de autoironie. Adică ce se vede mai jos. Cărţile şi
puhoiul de oameni din librăria Humanitas Kretzulescu
au fost martorii acestui
dezmăţ verbal.

"Vreau să vă spun câteva cuvinte despre cel mai recent dintre almanahele Academiei Caţavencu. Nu vă grăbiţi să râdeţi, stimaţi invitaţi. Păi dacă sînt ironizat că nu ştiu pluralul de la almanah aş vrea să-l văd şi eu pe ăla care ştie singularul de la almanahe!

Almanahuri sau almanahe? Aceasta-i întrebarea, şi doar istoria limbii române o va lămuri definitiv. Eu n-am făcut decât să ridic problema. Să ştiţi că şi de Galileo s-a râs la început, şi acum citim despre el prin tot felul de almanahe.

Mărturisesc că aş fi vrut să-l răsfoiesc înainte, dar l-am primit în ţiplă şi n-am vrut să-l stric. Totuşi, am citit coperta prin folie şi am văzut că e vorba despre un almanah cu filme, flori, fete şi băieţi. Adică exact din ce e compusă viaţa în sectorul 5. Pentru că, daţi-mi voie, nu există fiinţă umană, fie că locuieşte în Africa, în Asia sau în Rahova, care să nu fi văzut un film, să nu fi rupt o floare, o fată sau un băiat, după cazul care este fiecare.

De fapt, ce este almanahul, stimaţi invitaţi? Sau mai precis, ce este el pentru oameni în general şi pentru cetăţenii sectorului 5 în special? Dacă stăm şi ne uităm cu atenţie, almanahele sunt nişte cărţi. Da, nu râdeţi, nişte cărţi! La fel ca cartea de română, ca cartea de geografie sau ca cartea de bucate, pentru care este pasionat de gastronomie culinară şi-i place să mănânce ca la carte. Prin urmare, vin şi mă intreb, de data asta nu ca primar, ci ca om, nu e bine să citim almanahe? Şi-acum, iată, vin şi-mi răspund: ba da! E foarte bine! Să citim almanahe!"

5 predispoziţii la dialog.:

Anamaria Martin spunea...

Probabil ca discursul lui Vanghelie a fost scris de un specialist dar oricum trebuie sa recunoastem ca Vanghelie a evoluat :)

Verbiaj spunea...

Vanghelie a evoluat ca şef suprem al PSD Bucureşti, din punctul meu de vedere una dintre cele mai mari surprize politice ale României postdecembriste. Un agramat de cursă lungă conduce din câteva cuvinte un partid fără miez, fără carne, fără vlagă, fără mesaj. Intelectualii îşi transmit mesajul cu dezacorduri.

cristina benedict spunea...

doru buscu de la catavencu i-a scris discursul lu vanghelie...discurs pe care a fost repetat cu o seara inainte in prezenta lu buscu...ca de...e greu sa citesti la prima vedere...

cristina benedict spunea...

rectific...ca sa nu ziceti ca sunt analfabeta..."pe care l-a repetat"...scriu repede...si de...se mai inatmpla...

Verbiaj spunea...

Mirosisem eu ceva... Buşcu e un geniu.

Copyright © 2008 - verbiaj. - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template